Szukaj znanych osób

Tomasz Stańko

Tomasz Stańko

Kategoria: Muzycy

Liczba wyświetleń: 818
Ocena: liczba gł.: 2

Tomasz Stańko (ur. 11 lipca 1942 w Rzeszowie) – polski muzyk jazzowy, jeden z najwybitniejszych i najbardziej wpływowych trębaczy jazzowych na świecie. Ukończył szkołę muzyczną w Krakowie, tam także po raz pierwszy zetknął się z jazzem. Reprezentuje nurt free jazzu. W 1962 grał z Adamem Makowiczem i jego "Jazz Darings" , a w 1963 w zespole Krzysztofa Komedy. W 1968 stworzył swój słynny Kwintet.

Tomasz Stańko po raz czwarty jest organizatorem i dyrektorem festiwalu "Jesień Jazzowa" w Bielsku-Białej.

W 2006 roku Tomasz Stańko wziął gościnnie udział w nagraniu płyty 21 zespołu Voo Voo udzielając się w utworach Zbiera mi się i Papierosy i gin. Ponadto w kwietniu 2006 na specjalnym koncercie w spichlerzu w Janowcu wystąpił w jednorazowym duecie w towarzystwie Wojciecha Waglewskiego.

W ankiecie Jazz Top 2002 zorganizowanej przez czasopismo "Jazz Forum" uzyskał pierwsze miejsce za rok 2002 w następujących kategoriach:

  • MUZYK ROKU - Tomasz Stańko
  • Trąbka - Tomasz Stańko
  • Kompozytor - Tomasz Stańko
  • Album Roku - Tomasz Stańko Quartet - "Soul Of Things" (ECM)
  • Zespół akustyczny - Tomasz Stańko Quartet

W ankiecie "Jazz Forum" uzyskał pierwsze miejsce za rok 2003 w następujących kategoriach:

  • MUZYK ROKU: Tomasz Stańko
  • TRĄBKA: Tomasz Stańko
  • KOMPOZYTOR: Tomasz Stańko
  • ZESPÓŁ AKUSTYCZNY: Tomasz Stańko Quartet

W ankiecie "Jazz Forum" uzyskał pierwsze miejsce za rok 2004 w następujących kategoriach:

  • Muzyk Roku
  • trąbka
  • kompozytor
  • album roku: "Suspended Night"
  • grupa akustyczna: Tomasz Stańko Quartet

W ankiecie "Jazz Forum" uzyskał pierwsze miejsce za rok 2005 w następujących kategoriach:

  • MUZYK ROKU - Tomasz Stańko
  • TRĄBKA - Tomasz Stańko
  • ZESPÓŁ AKUSTYCZNY - Tomasz Stańko Quartet

W ankiecie "Jazz Forum" uzyskał pierwsze miejsce za rok 2006 w następujących kategoriach:

  • MUZYK ROKU Tomasz Stańko
  • TRĄBKA Tomasz Stańko
  • KOMPOZYTOR Tomasz Stańko
  • ALBUM ROKU Tomasz Stańko Quartet - "Lontano" (ECM)
  • ZESPÓŁ AKUSTYCZNY Tomasz Stańko Quartet

W ankiecie "Jazz Forum" uzyskał pierwsze miejsce za rok 2007 w następujących kategoriach:

  • MUZYK ROKU - Tomasz Stańko
  • TRĄBKA - Tomasz Stańko
  • ZESPÓŁ AKUSTYCZNY - Tomasz Stańko Quartet

Wybrana dyskografia

  • Jazz Jamboree '61 (1961)
  • Astigmatic (1965)
  • Music for K (1970)
  • Balladyna (1975)
  • Grand Standard Orchestra (1982)
  • C.O.C.X (1983)
  • Tomasz Stanko: Polish Jazz (1989)
  • A Farewell to Maria (1993)
  • Mother Joanna (1995)
  • From the Green Hill (1999)
  • Soul of things (2002)
  • Suspended night (2004)
  • Selected Recordings (2004)
  • Wolność w Sierpniu (2005)
  • Lontano (2006)

Linki zewnętrzne


źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy