Szukaj znanych osób

Weronika Marczuk-Pazura

Kategoria: Aktorki

Liczba wyświetleń: 1038
Ocena: liczba gł.: 2

Weronika Marczuk-Pazura
Weronika Marczuk-Pazura

Weronika Marczuk-Pazura (ur. 28 listopada 1971 w Kijowie) – polska aktorka i producentka filmowa. Z wykształcenia prawnik.

Pochodzi z Kijowa, gdzie ukończyła szkołę muzyczną oraz uczęszczała na zajęcia z pantomimy i tańca nowoczesnego. Do Polski przyjechała w 1992. Ukończyła prawo i administrację na Uniwersytecie Warszawskim oraz aplikację radcowską. Obecnie studentka MBA w Business Centre Club. Prowadzi kancelarię radców prawnych ANVERO specjalizującą się w prawie autorskim i prasowym.

Jest współwłaścicielką firmy producenckiej Sting Communication należącej do grupy medialnej Da!Group. Grupa, poza produkcją filmów i seriali, realizuje duże przedsięwzięcia marketingowe, akcje promocyjne, organizuje koncerty i eventy.

Od 2002 zarządza Stowarzyszeniem Aktorów Filmowych i Telewizyjnych. Działa w zarządzie Art. Sport Fundacji, która sprawuje pieczę nad piłkarską Reprezentacją Artystów Polskich. Objęła również funkcję prezesa Towarzystwa Przyjaciół Ukrainy. Od wielu lat prężnie promuje zarówno Ukrainę w Polsce ,jak i Polskę na Ukrainie.

Od września 2007 zasiada w jury programu TVN Po prostu tańcz.

Od 1995 żona Cezarego Pazury. W grudniu 2007 roku wzięła z nim rozwód

Filmografia

Aktorka

  • 2003: Nienasycenie, jako Persy
  • 2003: Bajka o Kazimierzu, jako Esterka
  • 2003-2005: Czego się boją faceci, czyli seks w mniejszym mieście (gościnnie)
  • 2000-2006: Plebania, jako Wiera Dawidziuk

Producent

  • 2003-2005: Czego się boją faceci, czyli seks w mniejszym mieście

Producent wykonawczy

  • 1999 - Wszyscy moi bliscy
źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy