Szukaj znanych osób

Wsiewołod Pudowkin

Kategoria: Aktorzy Reżyserzy

Liczba wyświetleń: 2621
Ocena: brak ocen

Filmografia

Reżyser

  • 1925 Szachowa gorączka (Шахматная горячка) wraz z Nikołajem Szpikowskim
  • 1926 Mechanika mózgu (Механика головного мозга )
  • 1926 Matka (Мать)
  • 1927 Koniec Sankt-Peterburga (Конец Санкт-Петербурга)
  • 1928 Burza nad Azją (Потомок Чингис-Хана)
  • 1932 Zwykły przypadek (Простой случай)
  • 1933 Dezerter (Дезертир)
  • 1938 Zwycięstwo (Победа)
  • 1939 Minin i Pożarski (Минин и Пожарский)
  • 1941 Suworow (Суворов)
  • 1942 Убийцы выходят на дорогу
  • 1943 W imię Ojczyzny (Во имя Родины)
  • 1946 Admirał Nachimow (Адмирал Нахимов)
  • 1948 Три встречи
  • 1950 Żukowski (Жуковский)
  • 1950 Zwycięzca przestworzy
  • 1952 Возвращение Василия Бортникова
  • 1953 Odzyskane szczęście

Aktor

  • 1920 W dni walki reż. Władimir Gardin
  • 1921 Sierp i młot reż. Władimir Gardin
  • 1923 Ślusarz i kanclerz reż. Władimir Gardin
  • 1924 Niezwykłe przygody Mr Westa w kraju bolszewików reż. Lew Kuleszow
  • 1924 Promień śmierci reż. Lew Kuleszow
  • 1926 Matka (Мать) reż. Wsiewołod Pudowkin
  • 1927 Koniec Sankt-Peterburga (Конец Санкт-Петербурга) reż. Wsiewołod Pudowkin
  • 1928 Żywy trupreż. Fiodor Otsep
  • 1929 Wesoły kanarek reż. Lew Kuleszow
  • 1929 Nowy Babilon reż. Grigorij Kozincew, Leonid Trauberg
  • 1943 W imię Ojczyzny (Во имя Родины) reż. Wsiewołod Pudowkin
  • 1946 Admirał Nachimow (Адмирал Нахимов) reż. Wsiewołod Pudowkin
  • 1946 Iwan Groźny reż. Siergiej Eisenstein
źródło: wikipedia, licencja GNU FDL, autorzy